Als je de zorgpremie niet kunt betalen

limburgerSteeds meer Nederlanders betalen de premie van hun zorgverzekering niet. Onverstandig, bij een fikse betalingsachterstand betaal je een hogere premie. Vijf vragen over premieachterstand.

Het aantal Nederlanders dat minimaal een halfjaar zijn zorgpremie niet heeft betaald, is tussen 2010 en 2014 met maar liefst 22 procent toegenomen naar 298.000, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jongeren zijn veel vaker wanbetaler dan ouderen. (…)

De zorgverzekeraar volgt een aantal vaste stappen die in de wet zijn vastgelegd. Na twee maanden niet betalen krijg je een brief van je zorgverzekeraar met daarin een aanbod voor een betalingsregeling.
Ga je daar niet op in, dan probeert de zorgverzekeraar het na vier maanden nog eens. Daarna is het geduld op. Betaal je zes maanden of langer geen premie, dan word je aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Die houdt maandelijks een bedrag van 159 euro in op je salaris of uitkering. Dat bedrag is dus veel hoger is dan de zorgpremie die je normaal betaalt. Je krijgt ook geen zorgtoeslag meer. Die wordt rechtstreeks aan het Zorginstituut betaald. Je komt pas van die hoge premie af als je zorgverzekeraar je weer afmeldt bij het Zorginstituut.
Die doet dat pas als je je schuld helemaal hebt terugbetaald of als je een betalingsregeling hebt afgesproken. Ook als je in de schuldsanering terechtkomt, meldt de zorgverzekeraar je af.

De hogere premie is bedoeld als stok achter de deur om een betalingsachterstand niet nog verder te laten oplopen. Maar in de praktijk komen wanbetalers hierdoor inderdaad vaak nog verder in de problemen. Als het aan het kabinet ligt, gaat de speciale zorgpremie voor wanbetalers daarom medio volgend jaar van 159 naar 128 euro.

Bron: De Limburger, 12 januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *