Amsterdam en Den Haag innen boetes straks zelf

volkskrant-logoDen Haag en Amsterdam gaan boetes die gemeentelijke handhavers uitschrijven zelf innen. Ze kunnen daardoor de opbrengst houden en op den duur zelf bepalen hoe hoog de boetes zijn. Het zijn de eerste Nederlandse gemeentes die deze stap zetten.

Gemeentelijke handhavers in Amsterdam en Den Haag delen per 1 januari 2017 geen ‘strafbeschikkingen’ meer uit bij overlast – variërend van rommel op straat gooien tot softdrugs gebruiken in het openbaar – maar ‘bestuurlijke boetes’.

Nu verloopt de inning van de boetes nog via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De opbrengst verdwijnt in de schatkist van het Rijk. De gemeenten kregen per boete 25 tot 40 euro teruggestort, maar vorig jaar is dat afgeschaft als bezuinigingsmaatregel.

Grip op handhaving

‘Wij hebben als gemeente Den Haag gezegd: dat hele Rijk hebben we niet meer nodig’, vertelt wethouder Boudewijn Revis (VVD). ‘Wij kunnen het opleggen en innen van boetes zelf.’ De gemeente Amsterdam neemt de maatregel mede om meer grip te krijgen op de handhaving in de stad. ‘Amsterdam wordt steeds drukker door de groei van de economie en het toerisme. De druk op de handhaving neemt alleen maar verder toe’, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

Met de invoering van een bestuurlijke boete worden Den Haag en Amsterdam zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van de bekeuringen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, mogen de gemeentes op de eigen rekening bijschrijven. Amsterdam heeft becijferd dat de invoer van de bestuurlijke boete netto ongeveer 900 duizend euro per jaar zal opleveren.

Bron: de Volkskrant, 27 juni 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *