Armoede daalt, maar hoe lang nog?

TrouwLogoHet goede nieuws: de armoede in Nederland is sinds 2013 gedaald. Het slechte nieuws: de daling zet niet door. In 2017 stijgt het aantal armen zelfs weer licht, verwacht het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘Armoede in Nederland’, dat vandaag verschijnt. 
Met deze dubbele boodschap kan het rapport, bij de verkiezingscampagnes, zowel het kabinet als oppositiepartijen van munitie voorzien. Regeringspartijen kunnen erop wijzen dat Nederland economisch weer uit het dal is gekrabbeld en dat ook de armoedecijfers zijn verbeterd. Het aantal armen liep sinds 2008 fors op, tot het in 2013 piekte met 1,25 miljoen armen (7,9 procent van de bevolking). Sindsdien is het gedaald naar 1,12 miljoen armen nu: 7 procent van de bevolking.

Prachtig – maar met het huidige beleid zet die daling niet door, kunnen oppositiepartijen daartegenover stellen. In 2017 komen er volgens het SCP juist weer meer armen bij, het aandeel gaat dan naar 7,1 procent. Bovendien: er zijn nog altijd veel meer armen in Nederland dan vóór de crisis het geval was.

Het SCP houdt een slag om de arm. De meest recente cijfers gaan tot en met 2014. Voor de jaren daarna hebben de onderzoekers schattingen gemaakt, onder meer door naar de koopkracht te kijken. Voor 2017 kan het beeld nog veranderen, zegt onderzoekster Stella Hoff. Het kabinet kondigde rond Prinsjesdag extra maatregelen aan om de koopkracht te verbeteren van mensen met een uitkering of een pensioen. Die zijn niet meer meegenomen door het SCP. Mogelijk, zegt Hoff, dat die maatregelen de lichte stijging in 2017 kunnen voorkomen.

(…)

De meeste armen wonen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Bron: Trouw, 27 september 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *