Armoede groeit in Europa

spVolgens een recent bericht op het NOS Journaal zou de armoede in Europa dalende zijn? Dat is een opvallend verhaal aangezien steeds meer hulporganisaties en vakbonden waarschuwen voor toenemende armoede en groeiende crisis onder de Europese bevolking.

De opmerkingen uit het NOS Journaal komen voort uit de veronderstelling van staatsgebonden peilingbureaus zoals bijvoorbeeld het CPB, dat economische gerelateerde staatsinkomsten de welvaart van het volk weerspiegelen. Dit is een verkeerde benadering, want als een overheid bezuinigt (zoals momenteel overal het geval is) dan gaat er geen geld uit de economie naar de bevolking.

Maar er zijn ook andere organisaties die hun eigen peilingen uitvoeren. Oxfam Novib is zo een organisatie. Ook zij hebben de welvaart van de Europese bevolking getoetst, zij komen echter met hele andere resultaten.

Volgens een onderzoek van Oxfam Novib is het aantal mensen in Europa dat te weinig inkomen heeft voor de meest noodzakelijke uitgaven van 2009 tot 2013 met 7,5 miljoen gegroeid naar maar liefst 50 miljoen. Oxfam Novib wijst op de grote ongelijkheid die hier bij komt kijken: de één procent rijkste Europeanen bezit bijna een derde van het vermogen in de EU-landen – de armste 40 procent heeft minder dan een procent van de rijkdom. De zeven miljoen rijkste Europeanen bezitten daarbij evenveel als de armste 662 miljoen.

Volgens Jeremy Corbin, de leider van de Engelse arbeiderspartij “the Labour party” is de groeiende armoede een direct gevolg van neoliberaal regeringsbeleid.

Bron: SP Stichtse Vecht, 9 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *