Armoede Maastricht: 1 op 7 huishoudens onder minimum

1lHet armoedeprobleem in Maastricht blijft fors groeien. Eén op de zeven huishoudens in de stad van ‘sjiek en sjoen’ bivakkeert inmiddels op of onder het sociaal minimum.

Wethouder André Willems bestempelt de situatie als ‘ernstig, zorgwekkend en onacceptabel.’

Tienduizend huishoudens

Willems, als wethouder namens de Seniorenpartij verantwoordelijk voor het lokaal armoedebeleid, wijst erop dat Maastricht al enkele jaren flinke sprongen maakt op de landelijke armoedelijst. Actuele cijfers wijzen uit dat nu bijna tienduizend huishoudens in de provinciehoofdstad – vaak langdurig – op, rond of onder de armoedegrens leven. “Daarmee zitten we als gemeente nu zelfs boven het landelijk gemiddelde.”

Uitkeringen

Net als in veel andere steden wordt die toename ook in Maastricht vooral veroorzaakt door een gestage groei van het aantal uitkeringsgerechtigden. Het gaat dan niet alleen om mensen zonder werk, maar ook om bijvoorbeeld ouderen die alleen van een AOW-uitkering rond moeten komen.

De alarmerende ontwikkelingen zijn reden voor het stadsbestuur om vanaf volgende maand jaarlijks bijna een miljoen euro extra te investeren in de aanpak van het armoedeprobleem.

Bron: 1Limburg, 17 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *