Bijna 70 miljoen euro voor Haagse armoede- en schuldenbestrijding

gemeente-den-haagDe gemeente Den Haag besteedt in 2017 68,8 miljoen euro aan bestrijding van armoede en schulden onder Hagenaars, bijna 5 miljoen euro meer dan in 2016. Gelijke kansen voor kinderen, participatie van ouderen, tegengaan van schulden en optimale toegankelijkheid van de armoedevoorzieningen vormen de pijlers van het beleid in 2017.
Een grote groep Haagse burgers (ruim 54.000 huishoudens) leeft van een laag inkomen, waaronder 23.700 kinderen en ruim 14.000 65-plushuishoudens. In 2017 neemt de gemeente voor deze 2 groepen dan ook extra maatregelen. Daarnaast wordt een nieuwe overgangsregeling geïntroduceerd voor mensen die hun inkomen verruimd hebben dankzij meer of beter betaald werk.

Wethouder Rabin Baldewsingh (sociale zaken): “In Den Haag moet iedereen een kans krijgen om mee te doen en zich te ontplooien. Door te werken of naar school te gaan. Het armoedebeleid is er vooral voor de meest kwetsbare groepen in de stad, voor hen die niet in staat zijn om hun inkomen te vergroten. Wij willen dat ook zij volop mee kunnen doen, want samen maken we de stad.”

Kindpakket

Den Haag geeft in 2017 meer dan 10 miljoen uit aan kinderen in armoede. Kinderen kiezen niet voor de omstandigheden waarin ze opgroeien en mogen niet de dupe worden van de financiële problemen van hun ouders. Samen met Stichting Leergeld, en op basis van de behoeftes van kinderen zelf, is bepaald hoe het Haagse kindpakket in 2017 kinderen en jongeren het beste verder kan helpen. In het kindpakket zijn een gratis ID-kaart voor 14-jarigen, een leer- en communicatiepakket, kleding en speelgoed opgenomen. Daarnaast wordt in 2017 de wachtlijst voor fietsen weggewerkt.

Ouderen

In Den Haag komen 14.354 huishoudens van 65 jaar en ouder rond van een laag inkomen. Ouderen met een Ooievaarspas kunnen ook in 2017 gebruik maken van gratis openbaar vervoer en deelnemen aan activiteiten op gebied van sport, cultuur en recreatie. Ook krijgen 65-plussers met een Ooievaarspas korting op een maaltijdvoorziening, op een tablet en bijbehorende cursus. Daarnaast hebben ouderen met een laag inkomen recht op een tegemoetkoming in de premie van de Haagse collectieve zorgverzekering.

Voor ouderen die net boven de inkomensgrens van de Ooievaarspas uitkomen en geen zicht hebben op inkomensverbetering wordt een nieuwe regeling getroffen. Naar schatting 3000 oudere Hagenaars kunnen hierdoor gebruik blijven maken van de Ooievaarspas en van het gratis OV.

Armoedeval

In Den Haag zijn er minimavoorzieningen met verschillende inkomensgrenzen zodat per inkomensgroep de ondersteuning kan worden geboden die nodig is. Dat maakt ook dat zogenoemde ‘werkende armen’ ook kunnen profiteren van de voorzieningen.

Voor mensen die hun inkomen verruimd hebben door meer of beter betaald werk komt er vanaf 2017 een nieuwe regeling. Deze groep van ruim 8000 Hagenaars mag een jaar extra gebruik blijven maken van de Ooievaarspas en van het kindpakket.

Bron: Gemeente Den Haag, 14 december 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *