‘Boete op solidariteit’: Terugkijken: Nieuwsuur over de schrijnende gevolgen van de kostendelersnorm

joop3Een ‘boete op solidariteit’, zo wordt de kostendelersnorm ook wel genoemd. Waar het op neerkomt is dat sinds 1 januari dit jaar mensen die bij elkaar inwonen geen dubbele uitkering mogen ontvangen en dus gekort worden omdat ze hun uitkering kunnen ‘delen’ en dus op papier minder nodig hebben. Maar in de praktijk leidt dat tot bizarre situaties.

In een reportage van Nieuwsuur was vrijdagavond te zien hoe steeds meer mensen aan moeten kloppen bij daklozenopvang omdat ze door de kostendelersnorm nergens meer terecht kunnen. Dat aantal is de afgelopen maand verviervoudigd, aldus Nieuwsuur.

Het actualiteitenprogramma bracht onder andere het verhaal van een vrouw die een dakloze in huis nam en daarna gekort werd op haar huurtoeslag en alleenstaande oudertoeslag waardoor ze er 500 euro op achteruit ging.

De dakloze, een man op wie ze paste toen hij nog een klein kind was, heeft geen recht op een uitkering omdat hij bij iemand inwoont met een inkomen en dus kunnen ze allebei geen kant op. Want als je geen recht hebt op een uitkering, kom je ook niet in aanmerking voor een eigen woning.

Bron: Joop.nl, 18 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *