Boete voor niet afsluiten zorgverzekering verlaagd

independer-logoDe boete die je moet betalen als je geen zorgverzekering afsluit, wordt in uitzonderlijke gevallen lager. Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Het gaat hierbij om mensen die kunnen aantonen dat de boete onredelijk is omdat ze geen inkomen of spaargeld hebben.

Wanneer krijg je een boete?

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als je dit niet doet krijg je een waarschuwing van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Vervolgens kun je twee keer een boete krijgen. Sluit je dan nog steeds geen zorgverzekering af dan krijg je een boete van 343,74 euro. De Centrale Raad van Beroep heeft nu besloten dat deze boete voor sommige mensen omlaag moet naar 150 euro.

Waarom een lagere boete?

De Centrale Raad van Beroep heeft uitspraak gedaan in een zaak die iemand heeft aangespannen tegen het Zorginstituut. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. De aanklager heeft geen zorgverzekering afgesloten, omdat hij uit principe bezwaar heeft tegen het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. De boete die hij kreeg, kan hij niet betalen. Hierop heeft hij een zaak aangespannen en is de boete uiteindelijk verlaagd naar 150 euro.

Boete blijft wel bestaan

De Centrale Raad van Beroep vindt de boete nog wel nodig. Het is namelijk in het belang van de volksgezondheid dat zoveel mogelijke mensen een zorgverzekering hebben. De 150 euro waar nu voor gekozen is, is niet lager dan de gemiddelde maandpremie van een zorgverzekering. Daardoor blijft het voor iedereen voordeliger om gewoon een zorgverzekering af te sluiten.

Bron: Independer.nl, 30 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *