De dag van de armoede 17 oktober

Opening van onze nieuwe inruilpunt re-free0314

inruilpuntrefree0314Goedemiddag ,

De heer Kuipers heeft onlangs een gesprek met u gehad over mij ( Renate Brandsen-Kaak) en over re-free 0314 kleding voor free (gratis kleding en schoenen) .
De heer Kuipers vertelde me dat ik een stuk moest schrijven over mijn initiatief als particulier om zich in te zetten voor de bestrijding tegen armoede.

In 2009 ben ik vanuit mijn huis begonnen met verzamelen van spullen. In 1e instantie kleine huisraad, om zo andere mensen die het financieel niet breed hebben, te kunnen helpen: genaamd re-free0314.
Deze groep werd op Facebook gelanceerd en later voor de leden uitgebreid met gezellige uitjes ,knutselavondjes ,make-overs, etc. voor de doelgroep.
Al snel werden er sinterklaaspakketjes gemaakt voor de kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben.

Toen werd er geopperd door mensen: hee is het ruilen van kleding niks voor jou om erbij te doen? en zo gezegd, zo gedaan ruilpunt re-free0314 kleding voor free werd in het leven geroepen (mensen brengen kleding , deze kleding wordt door vrijwilligers gesorteerd op maten en in dozen gedaan en de mensen kunnen dan weer nieuwe andere kleding ervoor terug krijgen .

Voor DIE tijd (2010/2011) al best veel mensen, gemiddeld 5 per dag. Alle kleding (gesorteerd op maat, dames/heren/kinder/baby) werd toen bewaard op zolder en elke dag werd de kleding weer naar beneden gehaald, om mensen te kunnen voorzien van kleding en goederen (huisraad ).

In 2013 ging ik verhuizen van een huurhuis naar een koophuis , hier heb ik dan eindelijk mijn vrijheid en creativiteit gekregen om te doen wat ik wil: mensen helpen.
In het korte tijdsbestek van 2 jaar, is het innemen van speelgoed nu ook een feit geworden; een verjaardagkalender wordt bijgehouden voor de kindjes waarvan de ouders niks te besteden hebben (deze kinderen krijgen dan een kleinigheidje voor hun verjaardag) ,kinder meubels /kamers: kom ze maar brengen, ik schuif ze wel door aan tienermoeders of aanstaande ouders met een laag budget .

Steeds meer mensen weten ons via facebook te vinden, maar nadat we 2x op de koningsmarkten gestaan hebben in ‘s-Heerenberg , gratis kleding weg hebben gegeven en hebben gefolderd ,werd het steeds drukker in ons inruilpunt .

We gingen toen ook babyshowers organiseren voor mensen met een laag budget. Ook helpen we mee achter de schermen met markten en modeshows om te helpen (o.a. voorzien van mode-kleding , te helpen met de make-up en haren van de mannequins). Dit alles uit eigen vrije wil en uiteraard gratis.

Omdat er zoveel inbreng is van gebruikte kleding wordt deze goed gesorteerd op zomer- en winterkleding en de kapotte of niet bruikbare kleding wordt in de Curitas container gedeponeerd, zodat we daar ook weer mensen mee kunnen helpen.

Bron: Montferland Journaal, 12 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *