Definitieve beslissing nieuw armoedebeleid pas volgend jaar oktober

destadutrechtVan tevoren leek het nog een spannend debat te worden over het nieuw armoedebeleid in de Utrechtse gemeenteraad gistermiddag, donderdag 10 december. Met name coalitiepartner GroenLinks was niet onverdeeld positief. De angel werd er echter al snel uitgehaald met een amendement van GroenLinks over oude en nieuwe schoenen.

Kern van dit amendement, dat door een meerderheid van de gemeenteraad werd gesteund, is dat er eerst door middel van een zogeheten minima effectrapportage van het Nibud wordt berekend hoe het nieuw armoedebeleid uitpakt voor de arme Utrechters. Daarnaast wordt er een proef gehouden met het life event budget om te testen of dit nieuw instrument om armoede te voorkomen wel werkt.

In oktober 2016 wordt er gekeken wat de resultaten zijn van de minima effectrapportage en wat de proef met het life event budget heeft opgeleverd. En pas dan wordt er een definitieve beslissing genomen over het nieuw armoedebeleid en of de individuele inkomenstoeslag kan worden afgeschaft.

Intussen werden gistermiddag wel al enkele andere pijnpunten van het nieuw armoedebeleid uit de weggeruimd. De subsidies voor stichting Leergeld en de voedselbank worden vooralsnog niet geschrapt.

Alleen het Woonlastenfonds wordt definitief afgebouwd.

Bron: DeStadUtrecht.nl, 11 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *