Den Haag koopt schuld jongere op

VNG_MagazineDe gemeente Den Haag gaat schulden van jongeren opkopen. In ruil daarvoor moeten die jongeren investeren in hun toekomst door een opleiding te volgen of te gaan werken. Dat in combinatie met vrijwilligerswerk.

Bijna één op de vijf huishoudens in Nederland heeft te maken met problematische schulden. Volgens het beleidsplan schuldhulpverlening 2016-2019 zet het Haagse college extra in op het voorkomen en stabiliseren van problematische schulden. Daarnaast wordt ook de dienstverlening op het gebied van schuldhulp verbeterd. Innovatie is een nieuwe pijler van dat schuldhulpbeleid. Er wordt een Schuldenlab opgezet om die innovatie vorm te geven.

Eén van de vernieuwingen is het Jongeren Perspectief Fonds, dat binnenkort wordt ingesteld. Schuldeisers van een jongere krijgen een aflossingsvoorstel in ruil voor kwijtschelding van het grootste deel van de schuld. De restschuld betaalt de gemeente uit het Jongeren Perspectief Fonds. De jongere betaalt deze deels terug door vrijwilligerswerk te doen.

Bron: VNG Magazine, 25 mei 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *