Een op de tien bewindvoerders voldoet niet aan kwaliteitseisen

Screenshot from 2016-01-25 14:57:40Het functioneren van beschermingsbewindvoerders staat opnieuw ter discussie. Een op de tien bewindvoerders die door de kantonrechter worden benoemd om mensen in financiële nood te helpen zou uit zijn functie moeten worden ontheven: zij voldoen niet aan de nieuwe eisen die vanaf 1 april van dit jaar gelden. In een tv-uitzending van het NCRV-programma De Monitor luidde kantonrechter Paul Rouwen gisteravond de noodklok: ‘Ik kan niet ontkennen dat er rotte appels tussen zitten.’

Steeds meer mensen met schulden

De economie mag er als geheel florissanter voorstaan dan een paar jaar geleden, het aantal mensen met schulden stijgt nog altijd fors. Volgens het laatste jaarverslag van de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) nam het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening toe van 76.000 in 2011 tot 92.000 in 2014. De omvang van de gemiddelde schuld waarmee zij zich aandienden, steeg gedurende deze periode van € 32.250 tot € 38.500. Schuldenaren worden door de rechter onder bescherming geplaatst van een bewindvoerder die met de sanering is belast. Maar omdat de vraag naar beschermingsbewindvoerders steil oploopt, gaat er ook steeds vaker iets mis.

Bewindvoerdersbende

Schuldenaren verkeren in een uiterst kwetsbare positie. Vaak betreft het dementerende bejaarden, psychiatrische patiënten of anderen die door een opeenstapeling van tegenslagen niet meer in staat zijn hun geldzaken te behartigen.

Dat bewindvoerders er niet voor terugdeinzen deze broze groep hulpbehoevenden hun laatste centen afhandig te maken, bleek al in 2008 toen het tv-programma Zembla een uitzending wijdde aan wat zij ‘de bewindvoerdersbende’ noemde. Na het einde van de bewindvoering bleek de schuld van sommige ‘onder bewind gestelden’ hóger dan voor de komst van de financiële beschermengelen. De uitzending leidde tot Kamervragen die in april 2014 resulteerden in een wetswijziging waarmee het kwaliteitstoezicht op bewindvoering aangescherpt wordt.

Bron: FaillissementsDossier, 25 januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *