“Falend beleid geeft weinig hoop aan mensen in armoede”

metrobelgieDe Armoedebarometer 2015 geeft weinig hoop. De doelstellingen die het samenwerkingsverband Decenniumdoelen 2017 vooropgesteld had tegen 2017, zijn nog lang niet in zicht, op geen enkel levensdomein zo blijkt. “Het algemene doel om de armoede op tien jaar tijd te halveren, is ver weg”, zo luidt het. De Armoedebarometer 2015 geeft de cijfers van 2013, de meest recente cijfers die verwerkt zijn. Decenniumdoelen 2017, een samenwerkingsplatform van onder meer vakbonden, mutualiteiten en sociale organisaties, wil tegen 2017 meetbare veranderingen, of verbeteringen, op het vlak van gezondheidszorg, arbeid, inkomen, wonen, onderwijs en samenleven.

De armoedecijfers tonen een stabilisatie van het armoederisico in Vlaanderen. “Dat wordt gezien als een overwinning in de strijd tegen de armoede maar als je ziet dat 10,8 procent van de Vlamingen in armoede leeft en dat de kinderarmoede jaar na jaar toeneemt, dan is dat onzin”, zo zei Michel Debruyne van Beweging.net.

In 2013 werd 11,2 procent van de kinderen in Vlaanderen geboren in een kansarm gezin. Dat is 0,7 procentpunt meer dan in 2012 en de tendens is stijgend. Die stijging is vooral merkbaar bij kinderen met een moeder die geboren is in een niet-Europees land: dubbel zoveel kinderen met een migratiegeschiedenis leven in armoede als kinderen zonder migratiegeschiedenis. Decenniumdoelen 2017 pleit dan ook voor een gekleurd armoedebestrijdingsbeleid.

De verschillende overheden krijgen een veeg uit de pan: “Het beleid lijkt niet wakker te liggen van het probleem (…) Armoede wordt een chronisch probleem. Meer zelfs, de vele nieuwe besparingsmaatregelen zullen de crisis verder uitdiepen”. Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelen 2017, vatte het samen: “We zullen op deze nagel blijven kloppen. De nagel van de armoede is een schande in onze rijke regio”.

Bron: Metro Time, 29 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *