Geen ‘tegenprestaties’ in Castricum

dichtbijCASTRICUM – In een aantal gemeenten is binnenkort geen tegenprestatie meer nodig voor het krijgen van bijstand; o.a. in Utrecht en Tilburg loopt een experiment met een basisinkomen. Ook in Castricum wordt gediscussieerd over de zin en onzin van het verplicht ‘tewerkstellen’ van mensen in de bijstand. Maar over hoeveel mensen gaat het hier eigenlijk en wat zijn de ervaringen?

Sinds 1 januari kunnen uitkeringsgerechtigden ook in Castricum verplicht worden een ‘tegenprestatie naar vermogen’ te leveren. Wie weigert, kan worden gekort op de uitkering. Deze verplichting geldt niet voor mensen die ontheven zijn van de arbeidsplicht, in een re-integratietraject zitten of op andere wijze een bijdrage leveren aan de samenleving (bijvoorbeeld vrijwilligers, mantelzorgers, alleenstaande ouders met jonge kinderen).

“Wij hebben op dit moment nog geen ervaring met het opleggen van de tegenprestatie.” laat woordvoerster Joyce Schoonebeek weten. “De uitkeringsgerechtigden zonder ontheffing zitten op dit moment allemaal in een ander (re-integratie)traject of dragen zorg voor jonge kinderen. Wel zitten er op dit moment zes uitkeringsgerechtigden van onze gemeente op een werkervaringsplaats (…)

Sinds de samenwerking met Inzet Werkt sinds oktober 2013 t/m juli 2015 zijn 43 mensen bemiddeld naar een fulltime baan en 21 naar een parttime baan.

Bron: Dichtbij: Noord-Kennemerland, 27 augustus 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *