Gemeente geeft geld voor samenwonen met illegalen

denhaagDe gemeente Den Haag gaat geld geven aan mensen die door de invoering van de kostendelersnorm in geldgebrek komen. De gemeente gaat onder meer mensen die samenwonen met illegalen compenseren.

De kostendelersnorm betekent dat mensen die een woning delen met andere volwassenen, een korting op hun bijstandsuitkering krijgen. Het idee is dat zij de kosten voor het huishouden kunnen delen, het kabinet bezuinigt daardoor 91 miljoen euro per jaar. Volgens wethouder Rabin Baldewsingh van Sociale Zaken ontstaan daardoor “schrijnende gevallen” in de stad. “Ik wil en kan dat niet over mijn kant laten gaan.”

Baldewsingh zegt “de meest kwetsbare groepen” te willen ontzien. Als voorbeelden noemt hij “uitkeringsgerechtigden met een illegale partner, kamerhuurders en gepensioneerden met een onvolledige AOW”. Den Haag compenseert voor een jaar de opgelegde kortingen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, wees er eerder al op dat gemeenten de bijzondere bijstand kunnen gebruiken om mensen te helpen die door de kostendelersnorm in financiële nood komen.

PVV: “Totaal gestoord”

Den Haag telt ongeveer 45 uitkeringsgerechtigden met een partner die illegaal in Nederland verblijft. Hoewel de partner geen recht heeft op een uitkering en ook niet mag werken, bepaalt de kostendelersnorm dat deze kan bijdragen aan het huishouden en wordt de uitkering gekort. Het gevolg is een uitkering voor meerdere mensen die minder is dan wat een alleenstaande aan uitkering ontvangt. PVV-fractievoorzitter Leon de Jong vindt dat Baldewsingh met de compensatie aan deze mensen “illegaliteit faciliteert”. Op Twitter schrijft hij: “Illegaal niet land uit, maar krijgt bijzondere bijstand. Totaal gestoord!”

Bron: Den Haag FM, 7 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *