Gemeenten: verplichte tegenprestatie bijstand werkt niet

joop3Gemeenten gaan experimenteren met soepele regels … Maar experimenten staan haaks op de nieuwe Participatiewet 

De sollicitatieplicht, de verplichte tegenprestatie en het verplicht volgen van een reïntegratietraject; allemaal methodes die bijstandsgerechtigden snel weer aan het werk moeten krijgen, maar die in de praktijk vaak meer werk kosten, dan dat ze uiteindelijk opleveren. Voor veel bijstandsgerechtigden werken de verplichtingen juist blokkerend, maar zijn ze vanwege de verplichting bindend. Veel gemeenten hebben er dan ook genoeg van en willen experimenteren met soepeler regels. Eén probleem: het kabinet heeft in de Participatiewet de verplichtingen nu juist vastgelegd.

VVD-woordvoerder Chantal Nijkerken verklaart aan de Volkskrant:

“Gratis geld bestaat niet. Daarom is de Participatiewet er juist op gericht mensen zo snel mogelijk weer mee te laten doen. We moeten geen stap terugzetten in de tijd door mensen af te schrijven en ze gevangen te zetten in een uitkering.”

Dat ‘gevangen zetten’ is nu net waar de gemeenten ook vanaf willen. Daarom besloten de gemeenteraden van Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam om de weg vrij te maken voor een meer werkzaam ‘reïntegratietraject’, zonder verplichtingen en sancties.

Bron: Joop.nl, 7 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *