Gezin leeft van tien euro per dag

ad_logoMartijn (11) woonde met zijn ouders een jaar in een daklozenopvang. Nu moeten ze met z’n drietjes rond zien te komen van 10 euro per dag. 

Het doet soms pijn als hij kinderen op school ziet rondlopen met hippe merkkleding en nieuwe telefoons. Martijn beseft dat hij die mooie spullen nooit zal krijgen. Hij is een van die 21.500 kinderen in Den Haag die opgroeien in armoede. Martijn is dus geen uitzondering, maar zo voelt hij zich soms wel. ,,Als ik klasgenootjes met gave spullen zie, voel ik me buitengesloten.”

Ondanks het gebrek aan geld doen moeder Adriana (35) en vader Marco (49) – beiden al zes jaar werkloos – alles om hun zoon een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Martijn heeft zijn zwemdiploma gehaald en volgt gitaarlessen, dankzij de Stichting Leergeld Den Haag (die spullen geeft aan arme kinderen) en de Ooievaars-pas. Marco weet alle subsidiepotjes blind te vinden. Toch blijft het een uitdaging om met z’n drietjes te leven van een tientje per dag. Dat is wat het gezin overhoudt van de bijstandsuitkering, de rest gaat naar de schuldhulpverlening. ,,Het is weinig, zeker omdat we geen troep willen eten,” zegt zijn van oorsprong Roemeense echtgenote Adriana. ,,Martijn is licht autistisch en ik merk dat het beter met hem gaat als hij geen smaakversterkers eet.” Goedkope voeding vinden zónder ongezonde toevoegingen is lastig, merkt ze, maar inmiddels is Adriana er bijna een professional in geworden. Ze struint elke dag supermarkten af naar aanbiedingen.

Bron: AD.nl, 16 mei 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *