GroenLinks dient motie in tegen gevolgen participatieboete

sleutelstadRaadslid Ashley North heeft namens GroenLinks een motie ingediend tegen de kostendelersnorm, oftewel de participatieboete. Door de boete belanden sommige mensen met een uitkering, onder de armoedegrens. Volgens de partij moet er snel wat gedaan worden aan de gevolgen van de boete.

Mensen die met een uitkering samenwonen met andere volwassenen krijgen sinds vorig jaar de kostendelersnorm van 350 euro opgelegd. De participatieboete is in het leven geroepen om uitkeringsstapeling tegen te gaan maar kent volgens GroenLinks zeer negatieve, maatschappelijk effecten. ”De kostendelersnorm straft mensen met een uitkering die ondanks een klein inkomen hun naasten door moeilijk tijden helpen, bijvoorbeeld door hen tijdelijk op te vangen of door mantelzorg te verlenen. Het is eigenlijk een ordinaire boete op participatie”, aldus raadslid North.

Negatieve gevolgen

De nadelen die aan de participatieboete zitten, zijn volgens GroenLinks duidelijk te zien. Dat blijkt uit de dreigende afname van mantelverzorgers en de groei van daklozen.

Bron: Sleutelstad, 17 februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *