GroenLinks Utrecht vraagt om verdringingstoets

dichtbijUTRECHT – GroenLinks wil dat Utrecht een verdringingstoets instelt. Dit moet voorkomen dat onbetaalde uitkeringsgerechtigden worden ingezet voor betaalde arbeid.

Werk met behoud van uitkering, zo heten de projecten waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zogenaamde additioneel werk doen om bijvoorbeeld werkervaring op te doen. Additioneel werk betekent dat dit werk niet door een betaalde kracht wordt gedaan. Met een verdringingstoets wordt gecontroleerd of er geen betaald werk verloren gaat door het inzetten van onbetaalde bijstandsgerechtigden.

Aanleiding voor GroenLinks om te pleiten voor een verdringingstoets zijn de signalen dat er projecten zijn waarbij uitzendkrachten worden ingehuurd om het werk te doen als er onvoldoende instroom is vanuit Werk en Inkomen. Als voorbeeld noemt GroenLinks het project Schone Parken. ‘Volgens onze informatie worden uitzendkrachten ingezet als er te weinig uitkeringsgerechtigden zijn die het werk kunnen doen. Dan is het geen additioneel werk en is er dus sprake van verdringing.”

Bron: Dichtbij, 17 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *