Grote onrust onder minima naar aanleiding van de aanslagen Hoogheemraadschap Delfland

den haag fmOnder Haagse minima is grote onrust ontstaan door de hogere aanslagen van het Hoogheemraadschap Delfland. Dat zegt Henny van der Most van de actiegroep Delen Achter De Duinen. “Mensen schrikken zich een ongeluk.”

Het Hoogheemraadschap Delfland besloot vorig jaar de kwijtschelding voor minima deels af te schaffen. Protesten daartegen, onder meer door de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, haalden niets uit. Wel beloofde het Hoogheemraadschap te zorgen voor “een zachte landing”. “Hiervan lijkt echter geen sprake”, zegt van der Most. “Het Hoogheemraadschap houdt zich niet aan de gemaakte afspraken en geeft misleidende informatie bij de aanslag.”

Er wordt niet meer automatisch kwijtschelding verleend op de aanslag bij een groot deel van de minima. Velen krijgen daardoor een aanslag voor het volle bedrag en moeten zelf de kwijtschelding aanvragen. Volgens Van der Most wordt in de aanslag de indruk gewekt dat er geen bezwaar of kwijtschelding tegen de aanslag gemaakt kan worden. “Dit is niet waar, tegen de aanslag kan wel bezwaar worden gemaakt en ook kwijtschelding worden aangevraagd.” Delen Achter De Duinen gaat daarom zelf informatie verspreiden en hulp bij de kwijtschelding geven.

In koopkracht achteruit

Henny van der Most: “Het gedeeltelijk vervallen van de kwijtschelding voor minima is in de basis al heel triest. Het zorgt ervoor dat minima binnen het gebied van Hoogheemraadschap Delfland de enige groep is die er dit jaar in koopkracht op achteruit gaat. Voor 54.000 huishoudens betekent dit dat alle voordeeltjes in de armoederegelingen in één klap teniet worden gedaan.” De gemeente Den Haag onderzoekt nog of er compensatie kan worden gegeven aan de getroffen huishoudens.

Bron: Den Haag FM, 3 maart 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *