Haagse hulp bij schuld is ondermaats

denhaagDe Haagse hulp aan mensen met zware schulden schiet ernstig tekort, zo concludeert de Haagse Rekenkamer na maanden van onderzoek. Volgens het Stadsbestuur valt dat wel mee.

In het rapport ‘Een streep door de rekening’ trekt de Rekenkamer een reeks van pijnlijke conclusies. Zo zou de gemeente veel te weinig Hagenaars met problematische schulden bereiken, is het resultaat van alle hulpverlening die wel tot stand komt onder de maat en overtreedt Den Haag bij de uitvoering van het beleid ook nog eens op verschillende manieren de wet. ,,Het is een pittig rapport,” erkent voorzitter De Boer.

Volgens de Rekenkamer telt Den Haag om en nabij de 18.000 huishoudens die in zware financiële ellende zitten en daar niet meer binnen een paar jaar uit kunnen komen. Dat dan 1000 Hagenaars per jaar via de gemeente of de rechter in een schuldbemiddelingstraject terecht komen is derhalve veel te weinig.

Geen nazorg

Minstens zo kwalijk is de constatering dat de gemeente niet weet hoe het met deze inwoners afloopt. ,,Er is geen nazorg,” stelt voorzitter Watze de Boer. ,,Of zij uiteindelijk schuldenvrij uit het traject komen is niet bekend.”

Bron: AD.nl, 9 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *