‘Help armoede provincie Groningen uit’

Annalies UsmanyAPPINGEDAM/ZUIDHORN – Armoedebestrijding is vanaf medio jaren zestig een overheidstaak. De werkelijkheid van 2015 is dat de overheid er soms voor zorgt dat mensen meer in de financiële malaise komen in plaats van minder.

Dat is de ervaring van wethouder van sociale zaken Annalies Usmany van Appingedam. Zij is bestuurlijk actief bij de Volkskredietbank Noordoost-Groningen (VKB). Die treedt namens mensen die financieel in de problemen zijn beland, in overleg met schuldeisers om betalingsregelingen te treffen. De praktijk leert dat zorgverzekeraars, belastingdienst en energieleveranciers de grootste schuldeisers zijn, na de verhuurders. Dat komt door de regelgeving van de landelijke overheid. Die schrijft voor dat schulden van particulieren niet-onderhandelbaar zijn, zegt Usmany. Zij vindt het ‘ronduit krom’ en ‘ongeloofwaardig’ dat de VKB als overheidsinstelling particuliere schuldeisers vraagt betalingsregelingen te treffen, terwijl de rijksoverheid zelf op dit gebied niet thuis geeft.

Ook voor het boetestelsel dat de overheid hanteert heeft Usmany geen goed woord over. ,,Mensen die kampen met geldproblemen hebben vaak moeite met het bijhouden van hun administratie. ,,Als ze één formulier vergeten in te vullen bij sociale dienst of zorgverzekeraar is de overheid er als de kippen bij om boetes op te leggen. ,,In plaats van hun malaise helpen op te lossen, komen mensen hierdoor juist dieper in de problemen.”

Bron: Dagblad van het Noorden, 4 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *