Het gouden ei

platform31Het laten landen van de decentralisatie in de praktijk doet een stevig beroep op de professionaliteit van sociale wijkteams. Volgens onderzoeker Suzan Daamen, blijft vooral structureel aandacht voor informatie vanuit perspectief van directe betrokken onderbelicht. Het perspectief van de inwoner is voor haar het gouden ei. “Die informatiebron blijft vaak onbenut, terwijl de waarde ervan via actieonderzoek kan worden (her)ontdekt. Inwoners en betrokken professionals geven namelijk een goede indruk van de lokale uitvoeringskwaliteit.”

Geïnspireerd door de gedachte aan het gouden ei ontwikkelde Daamen een methode waarmee professionals de uitvoeringskwaliteit van hun inspanningen kunnen vaststellen. “De methode is vooral gebaseerd op het directe contact met inwoners”, vertelt ze. “Want hoe Casusboek Wat leren we uit de praktijk? [Serviceplein, Gemeente Alphen aan den Rijn, 2016]doordacht de plannen en het beleid ook zijn, ze zijn pas succesvol als de uitvoering ervan ook daadwerkelijk leidt tot verandering bij de inwoners.”

Inwonersperspectief

Daamen paste de methode voor het eerst toe bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Inmiddels tonen ook woningbouwcorporaties interesse. Zo startte onlangs een traject bij ‘de Leeuw van Putten’ in Spijkenisse. “Bijzonder aan de methode is vooral de toegankelijke casuïstiek die recht doet aan de werkelijkheid. Omdat de meeste verhalen direct vanuit het perspectief van de uitvoeringspraktijk zijn geschreven, konden de betrokkenen kritisch kijken of ze zich erin herkenden. Door dit perspectief consequent als uitgangspunt te nemen, waren we beter in staat de kwaliteit en impact van het werk vast te stellen, te analyseren en waar nodig aan te passen.”

Bron: Platform31, 13 juli 2016

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *