“Kinderen die in armoede opgroeien, ontwikkelen hun hersenmassa anders”

destandaardHet Kinderarmoedefonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, investeert in drie lokale projecten die geselecteerd werden na de oproep “Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen”. Meer dan 200.000 euro wordt verdeeld onder vzw Vrienden van het Huizeke in Brussel, het GO-team uit Mechelen en Huis van het Kind en Buurtwerk ‘t Lampeke in Leuven.

Voor de tweede keer sinds haar oprichting in 2013 heeft het Kinderarmoedefonds enkele projecten met een werking rond kinderarmoede een financieel ruggensteuntje gegeven. In totaal werd 217.000 euro verdeeld. “Kinderen die in armoede opgroeien, ontwikkelen hun hersenmassa anders dan kinderen die niet in armoede opgroeien”, vertelt professor Peter Adriaenssens, voorzitter van het Kinderarmoedefonds. “Gebrek aan stimulatie, sociale integratie en het ontbreken van mogelijkheden dragen kinderen de rest van hun leven mee. Om dit te bestrijden, moeten we de ‘betonplaat’ van de gezinnen aanpakken want een grotere stabiliteit zorgt voor betere slaagkansen later.”

Het Kinderarmoedefonds koos voor drie zeer eigenzinnige projecten die gedragen worden door het lokale bestuur, werken met burgerparticipatie, wetenschappelijke steun en steun uit de bedrijfswereld genieten en waarbij een armenbeweging betrokken wordt. Vzw Vrienden van het Huizeke uit Brussel zorgt voor aanwezigheid aan de schoolpoort. “Wij helpen ouders om de school te begrijpen, door onder meer afspraken met het CLB te maken, en zoeken samen naar oplossingen”, vertelt Ann Milis. De vzw ontving 46.000 euro verspreid over twee jaar.

Bron: dS: De Standaard, 12 januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *