Klijnsma laat Kinderombudsman armoede onderzoeken

bbStaatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) gaat Kinderombudsman Marc Dullaert vragen een vervolgonderzoek te doen naar hoe gemeenten omgaan met het bestrijden van armoede onder kinderen. Dat zei Klijnsma in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van een artikel in Binnenlands Bestuur.

Werkt Kindpakket?

Het artikel wijst uit dat het voor kinderen die in armoede opgroeien veel uitmaakt waar ze wonen. Zo kan de mate van ondersteuning in de ene gemeente vier keer zo groot zijn als in een andere gemeente. Klijnsma zegt van de Kinderombudsman te willen weten of het zogeheten Kindpakket dat steeds meer gemeenten ingevoerd hebben om armoede onder kinderen aan te pakken echt zoden aan de dijk zet. Hoe het onderzoek precies opgezet wordt, wordt nu besproken met de Kinderombudsman.

Garantie

Klijnsma kreeg tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer veel vragen over de armoedeondersteunende maatregelen die gemeenten nemen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemde het niet uit te leggen aan kinderen in de gemeente Noordoostpolder dat zij op veel minder steun van de gemeente kunnen rekenen dan een kind in bijvoorbeeld Schiedam. Ze wil daarom van Klijnsma de garantie dat het Kindpakket in alle gemeenten ingevoerd wordt, zodat er geen verschillen meer zijn.

Promoten

Klijnsma zelf wil niet verder gaan dan het ‘promoten’ van het Kindpakket bij gemeenten. ‘Ik zie ook dat steeds meer gemeenten dat Kindpakket echt gebruiken’, Aldus de staatssecretaris. ‘Daar ben ik blij om, want het tegengaan van armoede onder kinderen is hartstikke essentieel.’ Aan een verplicht, vaststaand Kindpakket wil ze niet, omdat het aan de gemeenten is hoe ze dit gedecentraliseerde beleid precies invullen. Wel prees ze SP-wethouders die op dit punt goed ‘meedenken een mee-acteren’.

Bron: BB: Binnenlands Bestuur, 17 februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *