Kostendelersnorm: kwalijke boete op solidariteit

groenlinksDe kostendelersnorm: uitkeringsgerechtigden die samenwonen met andere volwassenen krijgen een lagere uitkering dan wanneer zij alleen zouden wonen of enkel met hun kinderen. Het klinkt zo logisch: het leven is goedkoper zodra je samenwoont met andere volwassenen en daarom zou het terecht zijn als je dan ook een lagere uitkering krijgt.  Maar wat nou als je samenwoont met je zieke moeder die jij verpleegt? Of met een kind van je, dat wel al volwassen is maar door de grote werkloosheid onder jongeren geen baan en daardoor geen eigen woning heeft? Juist, ook dan geldt de kostendelersnorm. Terwijl de medebewoners geen eigen inkomen hebben. In de praktijk is de kostendelersnorm dan ook een ingrijpende en kwalijke boete op solidariteit! Daarom heeft GroenLinks deze week vragen gesteld aan het Leidse college over de negatieve gevolgen van de kostendelersnorm in onze stad.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn gemeenten verplicht om de kostendelersnorm op te leggen aan uitkeringsgerechtigden die samenwonen met andere volwassenen (21+). Daarbij geldt: hoe meer volwassenen in één huis, hoe lager de uitkering. Gemeenten hebben niet zelf gekozen om deze maatregel te gebruiken. Het kabinet van PvdA en VVD heeft alle gemeenten hiertoe verplicht, met de gedachte dat mensen die samenwonen met iemand die een uitkering heeft dan maar meer voor elkaar moeten zorgen. De zogenaamde participatiesamenleving.

Maar wat blijkt in de praktijk? De kostendelersnorm heeft een averechts effect. Want juist mensen met een uitkering die, ondanks hun lage inkomen, besluiten andere mensen te helpen, worden door de norm oneerlijk hard bestraft met een boete: met een lagere uitkering en daardoor te weinig geld om nog voor de ander óf zichzelf te kunnen zorgen. Door de kostendelersnorm gaan zij er namelijk honderden euro’s per maand op achteruit.

Een reportage op Radio 1 van begin deze maand gaf meer dan genoeg voorbeelden van hoe het gruwelijk mis kan gaan.

Bron: Groen Links Leiden, 19 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *