Kwijtschelding bestuursrechtelijke premie en achterstand zorgverzekering onder voorwaarden mogelijk voor bijstandsgerechtigden

schulinckKwijtschelding van de bestuursrechtelijke premie en achterstand zorgverzekering is sinds 12 juli 2016 onder bepaalde voorwaarden mogelijk voor bijstandsgerechtigden. Dit is vastgelegd in de Regeling zorgverzekering.

Bestuursrechtelijke premie

Als iemand zijn basis zorgpremie niet betaalt, dan kan hij uiteindelijk te maken krijgen met een bestuursrechtelijke premie. Dat is een premie die in de plaats komt van de normale premie, en een stuk hoger is dan de normale premie. Daarnaast heeft hij natuurlijk ook nog de schuld aan de zorgverzekeraar voor de niet-betaalde premies.

Kwijtschelding

Op 12 juli 2016 is een regeling in werking getreden die voorziet in de mogelijkheid voor bijstandsgerechtigden om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van deze bestuursrechtelijke premie en (een deel van) de achterstand in de betaling aan de zorgverzekeraar die is ontstaan.

Uitvoering door de gemeente

De gemeente kan op grond van deze regeling voor de bijstandsgerechtigde afspraken maken met de zorgverzekeraar. Er moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. De bijstandsgerechtigde zal vervolgens (een deel van) zijn openstaande schuld aflossen via inhoudingen op zijn bijstandsuitkering. Ook zijn zorgverzekeringspremie wordt gedurende deze periode ingehouden op zijn uitkering. Als het proces met goed gevolg doorlopen wordt, dan zal aan het einde ervan de nog openstaande bestuursrechtelijke premie bij het Zorginstituut (dit instituut int de bestuursrechtelijke premie) en de nog openstaande schuld bij de zorgverzekeraar worden kwijtgescholden.

Bron: Schulinck, 14 juli 2016

Een gedachte over “Kwijtschelding bestuursrechtelijke premie en achterstand zorgverzekering onder voorwaarden mogelijk voor bijstandsgerechtigden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *