Meer dan 700.000 mensen kunnen schulden niet meer aflossen

lange marsEr zijn meer dan 700.000 mensen die hun schulden waarschijnlijk nooit meer kunnen aflossen. Daarbovenop lopen meer dan 1.000.000 het risico in een dergelijke situatie te belanden.
Ondanks een aantrekkende economie is de crisis voor vele honderdduizenden Nederlandse gezinnen door hun onaflosbare schulden niet voorbij. Er zijn zelfs meer onoplosbare schulden dan eerder werd gedacht.

Onderzoekers van Tilburg University stellen in hun rapport getiteld ‘ Is de economische crisis voorbij? Een onderzoek naar de schulden­problematiek in Nederland’ dat ondanks een aantrekkende economische groei, de crisis nog niet voorbij is voor vele Nederlandse huishoudens wanneer het gaat om de in het verleden opgebouwde schulden. De arbeidsmarkt en inkomensmogelijkheden van velen zijn verslechterd. Hierdoor zijn betalingsachterstanden aanzienlijk toegenomen. Er lijkt een stuwmeer van onhoudbare schulden te zijn dat groter is dan gedacht. Het onderzoek werd in opdracht van Bureau Krediet Registratie (BKR) uitgevoerd.

In 2015 verdedigde Tamara Madern, werkzaam bij het Nibud, haar proefschrift Op weg naar een schuldenvrij leven. Er zijn in Nederland zeker 700.000 mensen met problematische schulden hebben. (dit cijfer is gebaseerd op een studie uit 2013 van Kerckhaert en De Ruig van Panteia) Hier bovenop lopen volgens een studie van het Nibud uit 2014 nog eens ruim 1.000.000 mensen het risico om in een problematische schuldsituatie te belanden.

Deze onaflosbare schulden zorgen voor meer stress in relaties, gezondheidsproblemen, langduriger uitkeringsafhankelijkheid of een hoger ziekteverzuim op de werkvloer. Daarnaast heeft het Nibud berekend dat een schuldsituatie die niet wordt opgelost de maatschappij ruim 100.000 euro kost.

Bron: De Lange Mars, 28 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *