Meer dan één op de vier kinderen loopt risico op armoede in Europa

ep nieuwsOpgroeien in armoede kan je je hele leven blijven schaden. Kinderarmoede is een dagelijkse realiteit, zelfs binnen de lidstaten. Meer dan één op de vier kinderen loopt een risico op armoede en sociale uitsluiting. Aanstaande maandag debatteert het EP over een verslag waarin de lidstaten worden opgeroepen hun inspanningen om kinderarmoede en sociale ongelijkheid te bestrijden, te versterken. De plenaire stemming vindt plaats op dinsdag.

In het kader van het VN-Verdrag voor de rechten van het kind, hebben alle kinderen het recht op onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, vrije tijd en een evenwichtige voeding. In Europa ziet het er echter heel anders uit. Volgens Eurostat liepen in 2014, ongeveer 26 miljoen kinderen (jonger dan 18 jaar) risico op armoede en sociale uitsluiting. Dit betekent dat het gaat om 27,7% van alle kinderen in de EU28.

Er zijn in alle lidstaten kinderen die in armoede leve, hoewel de percentages variëren. Kinderen lopen het grootste risico op armoede in Roemenië (51%), Bulgarije (45,2%) en Hongarije (41,4%), terwijl het risico het laagst is in Denemarken (14,5%), Finland ( 15,6%) en Zweden (16,7%). Nederland (17,1%) en België (23,2%) bevinden zich allebei onder het EU-gemiddelde.

Het probleem van ondervoeding bij kinderen neemt ook toe in Europa. Volgens UNICEF is in Estland, Griekenland en Italië, het percentage kinderen dat niet in staat is om elke dag of om de dag vlees, kip of vis te eten, verdubbeld sinds 2008.

Kinderarmoede heeft vele kanten

Armoede is niet alleen een kwestie van geld. Naast het onvermogen om in basisbehoeften, zoals voedsel, kleding en huisvesting te voorzien, is armoede ook gekoppeld aan sociale uitsluiting en het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en de kwaliteit van het onderwijs. Kinderen die bij alleenstaande ouders, vooral alleenstaande moeders, wonen, lopen ook een groter risico op armoede.

Verslag van het EP

Op maandag en dinsdag, debatteren en stemmen de leden over een verslag dat de lidstaten vraagt om van kinderen een prioriteit te maken in hun beleid.

Bron: Europees Parlement Niuews, 20 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *