Meer Nederlandse steden willen experimenteren met basisinkomen

express.be-logoNadat Utrecht aan het begin van de zomer de wereldpers haalde toen het stadsbestuur aankondigde een experiment te zullen opstarten met een gegarandeerd basisinkomen, willen nu meer Nederlandse steden dat voorbeeld volgen. Tilburg staat het verst in zijn plannen en wil volgend jaar een groep van 250 steuntrekkers een onvoorwaardelijk basisinkomen geven. Bedoeling van het experiment is uit te vinden of mensen ook naar werk zullen blijven zoeken wanneer ze daartoe niet worden verplicht. 

Behalve Tilburg overwegen ook Nijmegen, Gouda, Enschede en Wageningen het Utrechtse experiment te herhalen. Utrecht heeft besloten een vijftigtal inwoners die momenteel een uitkering krijgen vanaf januari volgend jaar zonder enige voorwaarden een maandelijks bedrag tussen 900 euro en 1.300 euro te geven.

Tilburg heeft aan het Nederlandse ministerie van sociale zaken toestemming gevraagd om een gelijkaardig experiment op te starten. Welk bedrag de Tilburgse deelnemers zouden krijgen is nog niet bekend, maar wel is aangegeven dat er 250 deelnemers geselecteerd zouden worden.

Ralf Embrechts, die als directeur van de Maatschappelijk Ontwikkelingsmaatschappij mee het Tilburgse project ondersteunt, ziet het initiatief als een test. “We willen kijken of mensen nog steeds het gepaste gedrag zullen vertonen wanneer men hen vertrouwen schenkt en een basisinkomen zonder regels of verplichtingen ter beschikking stelt,” verklaarde hij tegenover de nieuwssite Quartz.

Onrechtvaardig

Volgens voorstanders van de invoering van een basisinkomen is het initiatief een goed middel om de bureaucratie rond sociale uitkeringen af te schaffen en mensen uit de armoede te halen.

Vorig jaar maakte een studie van de universiteit van Oslo al duidelijk dat in landen met meer genereuze sociale uitkeringen ook meer mensen actief naar een baan zoeken. De Noorse wetenschappers merkten daarbij wel op dat de uitkeringen een activerend karakter dienden te hebben zijn.

Bron: Express.be, 14 augustus 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *