Minder regels voor bijstand kost minder

Zorg__Welzijn_FCGeen plicht om te solliciteren, geen strenge voorwaarden om mee te doen aan een traject om te re-integreren op de arbeidsmarkt. Steeds meer gemeenten willen experimenteren met soepele regels voor mensen die in de Bijstandswet zitten. 

Veel gemeenten denken dat een vriendelijkere benadering van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, hen eerder op de arbeidsmarkt helpt. Door controles en strenge regels achterwege te laten, worden mensen meer gemotiveerd en uitgedaagd om betaald werk te vinden. En het kost de gemeenten ook minder geld. Dat blijkt uit het experiment in Eindhoven, waar de Volkskrant over schrijft.

Bijstand

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is met vier gemeenten in gesprek – Groningen, Wageningen, Utrecht en Tilburg – om de regels voor de bijstand te versoepelen. Vorige week besloten ook de gemeenteraden van Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam de weg vrij te maken voor een vriendelijker benadering van bijstandsgerechtigden zonder verplichtingen en sancties. In minstens twaalf andere gemeenten worden initiatieven ontplooid om de bijstand te hervormen.

Bron: Zorg + Welzijn, 7 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *