Nieuwe wet moet voorkomen dat mensen steeds dieper wegzakken in schulden

trouwDe regels voor schulden moeten eenvoudiger. Dat voorkomt dat tienduizenden mensen steeds dieper in de problemen komen; aan alle kanten wordt er beslag gelegd op het kleine beetje geld dat zij nog hebben. 

Het is nu te ingewikkeld om het bedrag te bepalen dat zij minimaal mogen houden om van te leven. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat het beter moet.

De belangrijkste verandering wordt dat schuldenaars zelf niet of nauwelijks gegevens meer hoeven aan te leveren om het bedrag vast te stellen waarop geen beslag kan worden gelegd. Klijnsma wil de wetswijziging die daarvoor nodig is volgend jaar met de Tweede en Eerste Kamer bespreken. Dan kunnen de nieuwe regels op 1 januari 2017 ingaan.

Te laag

Hoeveel mensen exact steeds verder in de penarie raken door schulden is onbekend. Klijnsma noteert in haar brief dat gerechtsdeurwaarders al jaarlijks 400.000 keer beslag leggen. De Belastingdienst is goed voor 150.000 keer. Bij één persoon kloppen vaak meerdere instanties aan. Er loopt nog een onderzoek naar mensen met schulden.

Het ministerie van sociale zaken schat dat in meer dan de helft van de gevallen het inkomen waarop geen beslag gelegd mag worden te laag wordt vastgesteld. Dit leidt ertoe dat mensen te weinig geld overhouden om van te leven en zelfs verder in de schulden raken.

Bron: Trouw, 24 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *