Ombudsman onderzoekt gemeentelijke schuldhulpverlening

vngDe Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat de ervaringen van burgers met de gemeentelijke schuldhulpverlening onderzoeken.

De ombudsman schrijft in een brief aan staatssecretaris Klijnsma (SZW): ‘Ik maak mij zorgen over hoge eisen die veel gemeenten stellen aan hulpzoekers; over het beperkte aanbod van schuldhulp, over de financiële expertise van de sociale (wijk)teams en over het uitblijven van het moratorium.’

De ombudsman gaat voor zijn onderzoek dossier-, jurisprudentie en literatuuronderzoek doen en gesprekken voeren met groepen burgers (‘focusgroep-gesprekken’). Het onderzoekstraject wordt afgesloten met een rondetafelbespreking. En dan ligt er naar verwachting voorjaar 2016 een rapport van het onderzoek op tafel.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Het rapport met de bevindingen van de ombudsman verschijnt dan min of meer gelijktijdig met de evaluatie van de in 2012 ingevoerde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Ambities en grenzen

Gemeenten hebben een belangrijke taak als het gaat om schuldhulpverlening en als dé overheidslaag die dichtbij inwoners veel maatschappelijke vraagstukken geïntegreerd kan aanpakken. Maar dat is voor gemeenten wel voor een forse uitdaging. Bovendien staat het armoede- en schuldenbudget van gemeenten fors onder druk door onder andere de enorme toename van de kosten bijzondere bijstand voor beschermingsbewind.

Als VNG vragen wij veel aandacht voor de gemeentelijke ambities en activiteiten maar ook voor de grenzen waar gemeenten tegenaan lopen.

Meer problematische schulden

Gemeenten zien ook dat de schuldenproblematiek van Nederlandse huishoudens is verergerd. Uit een vergelijking van 2015 met 2012 en 2009 blijkt dat er meer huishoudens zijn met problematische schulden.

Oproep

Gemeenten zoeken daarom de samenwerking met allerlei partijen en doen een oproep aan het kabinet.

Bron: VNG: Vereniging van Nederlandse Gemeenten, 20 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *