Ooit hoopt Edwin uit de schulden te komen

nrcArmoede Het aantal werklozen in de bijstand is afgelopen jaar fors gestegen. Zoals Edwin. Vijf jaar geleden had hij een goede baan. Nu moet hij, als de huur is betaald, rondkomen van amper 700 euro per maand, met twee kinderen en zijn zieke vrouw.

Edwin (44) zit met rode vlekken in zijn nek in de spreekkamer van 13volt in Tilburg. De instelling houdt zich bezig mensen die „een steun in de rug goed kunnen gebruiken” staat op hun site. Vijf jaar geleden had Edwin een goede baan, een koophuis uit de jaren dertig en nog nooit van 13volt gehoord. Nu zit hij in de bijstand, woont hij met zijn gezin in een flatje van de woningbouwvereniging, heeft hij stevige schulden en is hij blij dat hij hier wat vrijwilligerswerk mag doen. „Daar krijg ik een vergoeding van 1,50 per uur voor. Dat is elke maand toch weer zestig euro boodschappengeld.”

Zijn lichaamstaal verraadt dat hij het gênant vindt te vertellen hoe hij in de schulden belandde. Toch doet hij het. Om namens alle mensen met geldproblemen te vertellen hoe zeer schulden op de loer liggen wanneer je werkloos raakt of op het bestaansminimum leeft. Hij ziet het maar al te vaak mis gaan. Net als zijn collega’s op alle niveaus bij 13volt, die zich hierover grote zorgen maken.

Het aantal werklozen met een bijstandsuitkering is vorig jaar met acht procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. In Nederland hebben 1,1 miljoen huishoudens ernstige financiële problemen. Dat stelde het Nederlandse Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) oktober vorig jaar na onderzoek vast. Die huishoudens kosten de samenleving jaarlijks elf miljard euro. Het instituut wees erop dat het aantal mensen met probleemschulden de komende jaren zal toenemen en was kritisch over de manier waarop Nederland op dit moment omgaat met mensen met geldproblemen.

Edwin heeft gewerkt sinds hij de middelbare school verliet. Jarenlang verdiende hij als verkoper van beveiligingsapparatuur een bovenmodaal salaris. Tot hij in 2010 door de crisis zijn targets niet meer haalde. Hij werd ontslagen. Vijf maanden nadat hij en zijn vrouw hun droomhuis hadden gekocht.

Bron: NRC, 1 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *