Opinie – Ook niet-hardwerkende Nederlander hoort erbij

edMENING – Auteur Wilma Berkhout uit Helmond is oud-belastinginspecteur en fiscalist voor de ouderenbonden in Noord- Brabant.

Bestaat de niet-hardwerkende Nederlander? Waarschijnlijk wel.

Lastenverlichting

Er zullen vast mensen zijn die niet hard werken. Maar zijn dat de AOW-gerechtigde Nederlanders, de Nederlanders met een (bijstands)uitkering, de Nederlanders die op een of andere manier ziek of gehandicapt zijn? De huisvrouwen (en enkele huisman)?

De regering heeft de lastenverlichting van vijf miljard euro toebedeeld aan hen die in loondienst werken. Daarbij viel in menig mediaprogramma de term, voor de ‘hardwerkende’ Nederlander. Werken moet ‘lonen’. Ik ben het ermee eens dat hardwerkende mensen bestaan en ook dat werken moet lonen. Maar moet die tegenstelling – het onderscheid tussen hard werken en niet hard werken – leiden tot lastenverlichting voor uitsluitend degenen die een betaalde baan hebben?

Armoede stijgt

Het leven wordt nog steeds duurder. De lastenverhogingen door gemeentelijke heffingen, energielasten (door overheidsheffingen), prijzen op elk terrein, gaan maar door. De prijs van olie, meegenomen in de inflatieberekeningen, verdoezelt dat laatste nu even een beetje. De mensen die geen betaalde baan hebben gaan er op achteruit. Voor het zoveelste jaar op rij. De armoede stijgt, met een groot armoede-aandeel van alleenstaande vrouwen. Door de verhoging van de inkomensafhankelijke zorgpremie gaan zij er ook netto een paar tientjes op achteruit. Dat geldt voor iedereen voor wie er geen werkgever is die afdraagt. Bij hen wordt die premie van het netto-inkomen gehaald. De werkende in loondienst heeft daar geen ‘last’ van. De kreet ‘nivelleren is een feest’ vind ik een denigrerende opmerking naar hen toe die een hoger inkomen hebben, alsof ze dat niet verdienen. Ik vind de term ‘hardwerkende Nederlander’ denigrerend naar allen die geen werk in loondienst hebben. En het trieste is volgens mij, dat de termen zo bedoeld zijn. Alsof in het laatste geval het acceptabel moet worden gemaakt dat de ‘niet-hardwerkende’ maar op een houtje moeten bijten. Ze ‘verdienen’ niet beter, lijkt de suggestie. De problemen met betrekking tot de zogenaamde armoedeval, het verschil tussen een uitkering en een loon op minimumniveau, is ook op andere manieren op te lossen.

Hard werken

En hebben de mensen in de AOW-gerechtigde leeftijd niet een leven lang (hard) gewerkt? Werken huisvrouwen niet hard? De huidige groep en komende groep werklozen, hebben zij niet hard gewerkt? Zouden zij niet graag hard werken? Vooral degenen tussen de 55 en 65, die hun baan zijn kwijtgeraakt en praktisch zonder perspectief (en dat is pas dodelijk) zijn. Zullen zij nog ooit aan een baan komen? Met zicht op een leven met armoede voor de rest van hun leven.

Bron: ED: Eindhovens Dagblad, 22 januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *