PvdA in waterschap: Stel afschaffing kwijtschelding uit

omroepwestDELFT – De PvdA in het Hoogheemraadschap van Delfland wil dat de omstreden afschaffing van de kwijtschelding voor minima met een jaar wordt uitgesteld. 

In die periode moet nog eens goed overleg worden gevoerd tussen het waterschap en betrokken partijen als gemeenten. ‘Nu is er sprake van haastwerk en dat is niet goed,’ aldus fractievoorzitter Leon Hombergen.

Een commissie van het Hoogheemraadschap sprak vandaag weer urenlang over het afschaffen van de regeling. Daarbij kwamen ook weer twee wethouders uit de regio inspreken om hun bezwaren kenbaar te maken.

Regeling voor schrijnende gevallen

Ries Smits (CDA) lijkt niet aan die protesten tegemoet te willen komen. Wel komt er wellicht een regeling voor schrijnende gevallen. Die zou dan gaan gelden voor mensen die staan geregistreerd bij de schuldhulpverlening en ouderen met een verlaagde AOW-uitkering.

Het armoedeplatform Delen Achter de Duinen heeft berekend dat hiervan slechts 5000 van de in totaal 50.000 arme huishoudens in de regio gebruik kunnen maken. ‘Dit is een heel kleine pleister voor een slagaderlijke bloeding,’ zegt zij. Hombergen van de PvdA zegt dat een jaar uitstel geen financiële problemen oplevert voor het waterschap. ‘Voor de begroting heeft dit geen effect’.

PvdA is fel tegen

De PvdA verzet zich fel tegen de afschaffing van de kwijtschelding. Maar die partij zit in de oppositie in het hoogheemraadschap, dus het is de vraag of het pleidooi van Hombergen succes heeft. Hij hoopt van wel. Eerder sprak ook al een aantal wethouders van regiogemeenten in tijdens een vergadering over de kwijtschelding. De fractievoorzitter: ‘Het is een unicum dat bestuurders dat doen. Wij moeten echt goed gaan overleggen.’

Bron: Omroep West, 3 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *