Rapport over schuldhulpverlening: “Gemeente houdt zich niet aan de wet”

mosIn een vrijdag verschenen rapport over de Schuldhulpverlening in Den Haag wordt keihard geoordeeld over het door de gemeente gevoerde beleid. Aan preventie wordt nauwelijks iets gedaan, er is geen beleid voor het vroeg signaleren van mensen met schulden en nazorg is er in het geheel niet. De belangrijkste conclusies zijn dat het beleid geen instrumenten heeft om te sturen, van effectiviteit is geen sprake en de gemeente houdt zich volgens de Rekenkamer niet aan de wet.

In Den Haag zijn ongeveer 30.000 mensen met problematische schulden. Slechts 4.000 weten de weg naar hulp te vinden, waarvan er duizend uiteindelijk in een traject komen. Van de totale doelgroep dus drie procent. De kosten hiervoor bedroegen in 2014 ruim vijftien miljoen euro.

Gemeenteraadslid Lex Kraft van Ermel van Groep de Mos is geschrokken van de uitkomsten. “De meest bizarre conclusie is dat de gemeente zich niet aan de wet houdt. Vooral door zich niet aan de termijnen te houden die mensen het recht geven op hulp. Door langdurig hulp te onthouden, schulden zich alleen maar opstapelen door incasso-, administratie- en deurwaarderskosten.”

Bron: Den Haag FM, 9 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *