Schuld, boete en verlossing

nporadio1-logoNIEUWS:
‘Belastingdienst moet bestaansminimum respecteren’

De regels voor het vaststellen van het bestaansminimum, de zogeheten beslagvrije voet, worden vereenvoudigd. Dat kondigt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vanavond (19.02 uur NPORadio1) aan in Reporter Radio. De Belastingdienst moet rekening gaan houden met die beslagvrije voet.

Tot nu toe kwamen jaarlijks tienduizenden mensen in financiële moeilijkheden, omdat de Belastingdienst oude vorderingen inhield op nog uit te keren toeslagen.

Het gaat om mensen die nu recht hebben op huur- en zorgtoeslag, maar die over een eerdere periode nog toeslag terug moeten betalen aan de fiscus. “Dat zijn bij wijze van spreken de kale kippen en daar kan je dan ook echt niks meer van af halen op dat moment,” aldus de staatssecretaris.

Klijnsma in Reporter Radio: “De beslagvrije voet, het absolute minimum om van te leven, die was ongelooflijk ingewikkeld om te berekenen. En schuldenaars moesten daar zelf heel veel informatie voor aandragen. In de praktijk ging dat gewoon niet goed. Je zag dat heel veel mensen als ze in de schulden kwamen, onder die beslagvrije voet zakten. Daardoor raakten mensen in kommervolle omstandigheden. Dat moeten we niet willen. Dus ik maak de beslagvrije voet nu een stuk simpeler.”

Ook de Belastingdienst moet uit zichzelf die norm respecteren, zegt de bewindsvrouw. “Dan mag er niet meer afgeroomd worden.”

Die nieuwe beleidslijn komt tot stand in overleg met Klijnsma’s collega’s in het kabinet, de banken en de schuldhulpverlening. Ze presenteert de details ‘binnen enkele weken’.

Later komt de staatssecretaris met de Rijksincassovisie, waarin alle incassoactiviteiten van de overheid ‘goed op elkaar worden afgestemd’.

(…)

Te gast: André Moerman, Voorzitter signaleringscommissie Sociaal Raadslieden, Reinier van Zutphen, Nationale ombudsman, Pieter Hilhorst, Goede Gieren en Rense Bos, Publieke versnellers.
Reportages: Sander Bartling

Bron: Reporter Radio / NPO Radio 1, 13 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *