Sociaal warenhuis moet voedselbank vervangen

Nu.nl-LogoMinima die een beroep doen op de pakketten van de voedselbank moeten daarvan zelf de inhoud kunnen bepalen. Nu zijn die vaak op voorhand al samengesteld. 

Dat beoogt de Stichting Met Zuid met het ‘sociaal warenhuis’ De Swingmarket, dat zaterdag in Rotterdam wordt geopend. De stichting wil de komende jaren in meerdere steden soortgelijke winkels openen.

Het warenhuis in winkelcentrum Keizerswaard is voor iedereen toegankelijk. Maar het zijn alleen de minima die een pasje krijgen met daarop een tegoed. Daarmee kunnen ze naar eigen keuze komen shoppen. Het maandelijks tegoed is beperkt, zodat de gebruikers leren om verantwoord met hun geld om te gaan.
Voedselbanken

Nederland telt 162 voedselbanken. Bij de meeste banken worden de pakketten vooraf samengesteld. ”Dat is een groot probleem’’, zegt Marij de Ronde van het sociaal warenhuis.

”De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben. Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien, wie ben ik om te bepalen dat jij deze week zuurkool moet eten”, aldus de Ronde.

Het sociaal warenhuis biedt in tegenstelling tot de voedselbanken ook veel meer aan onder één dak.

Bron: NU.nl, 23 januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *