SP Zwolle: tweedeling in Zwolle groeit

weblogzwolle Zwolle – Uit een onderzoeksrapport van de Zwolse SP blijkt dat de het verschil tussen arm en rijk in Zwolle steeds groter wordt. Zowel de groep Zwolse miljonairs als de groep Zwollenaren die rond het bestaansminimum moet leven is gestegen. Met name de stijging van de groep kinderen die in een gezin met armoede moet opgroeien is verontrustend groot. De SP doet verschillende voorstellen om dit probleem aan te pakken.

De SP heeft zich in haar onderzoek gebaseerd op cijfers van onder andere de gemeente Zwolle, het Centraal Bureau voor Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het eenduidige beeld is dat met name de groep aan de onderkant sterk gegroeid is. Onder andere de groep kinderen die in gezinnen opgroeien met een inkomen van maximaal 115% van het sociaal minimum is met 25% gestegen. SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Zwolle blijkt een verdeelde stad. Verdeeld in inkomen, maar ook geografisch, aangezien de rijkste en de armste Zwollenaren vooral in specifieke wijken woonachtig zijn. Wat ons betreft zou het aanpakken van de tweedeling de eerste prioriteit van het Zwolse stadsbestuur moeten zijn. Er is immers genoeg voor iedereen, ook in Zwolle.’ De SP doet een aantal voorstellen om de sociale tweedeling aan te pakken, onder andere door het verruimen van de armoederegelingen. Het rapport zal aangeboden worden aan de gemeenteraad.

SP: “De groeiende armoedeproblematiek die in dit rapport geconstateerd wordt kent vele vaders: een economische crisis, een hardvochtig bezuinigend kabinet, een gemeentelijke coalitie die liever zelfgenoegzaam met de armen over elkaar gemeenplaatsen prevelt dan actie onderneemt. Maar beter dan een schuldige aan te wijzen is om naar oplossing te zoeken. De groeiende tweedeling in Zwolle staat niet alleen; deze is in heel Nederland te zien, en ook daarbuiten.

Bron: Weblog Zwolle, 12 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *