Stedin wil minder afsluiten

ad_logoNetbeheerder Stedin wil samen met energieleveranciers en maatschappelijke organisaties voorkomen dat wanbetalers worden afgesloten van elektriciteit en gas. Jaarlijks gaat het nu om duizenden huishoudens, vooral in Den Haag en Rotterdam. ,,Dat is echt fors, dat moet echt naar beneden”, zegt Marjolein Mulder van Stedin.

Stedin ziet het als taak om alle klanten van energie te voorzien. Maar die moeten dan wel een energieleverancier hebben. Zelf mag Stedin namelijk geen energie leveren. Als mensen niet betalen, zeggen energieleveranciers het contract op. Vorig jaar gebeurde dat in het gebied van Stedin – Zuid-Holland en Utrec

,,Maar wij willen helemaal niet afsluiten”, benadrukt Marjolein Mulder. En dat doet Stedin in veel gevallen dan ook niet. Vooral als het om schrijnende gevallen gaat. Zo moest er een paar weken geleden een aansluiting worden afgesloten bij een gezin met een 6-jarig zoontje dat zes keer per dag aan de zuurstof moet. Dat is dus niet gebeurd. In ongeveer 12.000 andere gevallen werd hetzelfde besluit genomen. Die mensen kregen gewoon energie van Stedin, al mag dat eigenlijk niet. ,,En dat is het dilemma waar we mee kampen.”

Kosten

Dit probleem kost Stedin jaarlijks ook miljoenen euro’s. Die kosten worden doorberekend in de tarieven van de netbeheerder. ,,Dus uiteindelijk draait iedereen hier voor op”, zegt Mulder.

Zij hoopt daarom dat ook andere partijen de verantwoordelijkheid nemen voor dit maatschappelijke probleem. De netbeheerder gaat hierover in gesprek met onder meer de energieleveranciers.

Bron: AD.nl, 30 juni 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *