Stereotype zwerver verdwijnt door groeiende groep economisch daklozen

nieuwsredactie-1Diverse media berichtten vorige week woensdag dat het aantal daklozen in Nederland de afgelopen jaren is gestegen. De Telegraaf noemde de groei ‘explosief’ en het NRC sprak over een ‘rappe toename’, terwijl de NOS later op de dag wat meer to the point kwam: ‘Veel meer daklozen in Nederland’, kopte de nieuwssite.

Deze informatie haalden de media uit een bericht dat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) diezelfde dag publiceerde. ‘Aantal daklozen in zes jaar met driekwart toegenomen’ was de kop van dit bericht. Dat vereist wat meer uitleg. Allereerst: wanneer ben je nu eigenlijk dakloos? En: wanneer ben je thuisloos?

(…)

‘Economisch’ dakloos
Vooralsnog blijft het speculeren waar de enorme groei van het aantal daklozen in Nederland aan te wijten valt. Het CBS heeft namelijk geen onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken hiervan. Feit is wél dat het aantal daklozen het sterkst steeg in de periode tussen 2009 en 2010. Om die reden wordt verondersteld dat de forse stijging verband houdt met de economische crisis die in dezelfde periode uitbrak. Ook in het Bredaase Annahuis, dé verzamelplek voor de zwervers uit de omgeving, wordt dit verband gelegd. “Eerst waren er veel daklozen met drugs-, alcohol- of psychische problemen, maar tegenwoordig zien we er steeds meer met economische problemen”, vertelt projectleider Sylvia Vrins. De oorzaak hiervan is inderdaad de economische crisis, denkt Vrins. Eén ding vindt ze bij de aanpak van deze groep mensen heel belangrijk: “Iemand die ‘economisch’ dakloos is doordat hij of zij schulden heeft en zijn baan is kwijt geraakt, heeft andere hulp nodig dan een dakloze met drugsproblemen. Een nieuwe groep daklozen vraagt dus ook om een nieuwe aanpak”, vindt Vrins.

Bron: Nieuwsredactie, 11 maart 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *