STiP-banen: Sociaal Traject in Perspectief

Den_Haag-1501Zonder al te veel moeite heeft wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, werkgelegenheid) zijn plan om gesubsidieerd werk te herintroduceren in Den Haag verdedigd in de commissie Samenleving. Toch was er ook kritiek. Volgens collegepartners VVD en CDA was de kans dat deze mensen na drie jaar uitstromen naar een ‘reguliere baan’ erg klein. En daarom geen structurele oplossing. Baldewsingh reageerde kalm: “Uitstroming is niet de inzet. Het gaat erom dat deze mensen drie jaar van de bank zijn, dat ze een stukje zingeving krijgen.” Er zullen wel cursussen beschikbaar zijn. Mocht het wel lukken om iemand door te laten stromen? “Halleluja,” volgens de PvdA-wethouder. 

Het grootste tegenargument, plus een vergelijking met de beruchte Melkertbanen, was daarmee onderuitgehaald. Vóór de zomer presenteerde de wethouder zijn plan om duizend mensen op kosten van de gemeente drie jaar een baan te geven. STiP-banen, noemt hij het: Sociaal Traject in Perspectief. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals lang werkloze 55-plussers en mensen met een beperkte loonwaarde, kunnen vanaf 2017 drie jaar lang aan de slag als conciërge, fietsenstallingmedewerker, hotelhost of speeltuinbegeleider. “Geen publieke taken,” probeerde Ingrid Michon (VVD) nog.

De precieze invulling is nog niet duidelijk. Voor deze banen tekent de medewerker een arbeidscontract en krijgt hij of zij op z’n minst een minimumloon. De STiP-banen maken deel uit van een grotere ‘impuls voor de arbeidsmarkt’. Die is nodig omdat het aantal banen voor laagopgeleiden in Den Haag achterblijft. Voor het hele pakket is 9 miljoen euro uitgetrokken in 2017. In Amsterdam is SP-wethouder Vliegenthart met een soortgelijk plan bezig. Andere manier Het CDA, de VVD en ook de ChristenUnie willen het geld liever op een andere manier inzetten. Zo wijst de VVD op de al bestaande re-integratietrajecten. Het CDA en D66 zouden het geld het allerliefst investeren in de economie. Harmjan Vedder (CU) zei: “Ik ben bang dat we mensen drie jaar lang in een bad vol subsidie laten zwemmen. Dan trekken we de stop eruit en liggen ze op de bodem. Het enige is dat de wethouder drie jaar lang als trotse badmeester langs de kant heeft kunnen lopen.” De CU wil de 9 miljoen liever investeren in leerwerktrajecten. Daar hebben het CDA, de VVD en D66 ook wel oren naar, maar het plan is nog onvoldoende uitgewerkt. De drie collegepartijen broeden bovendien ook elk op een eigen plan. Maar voorlopig lijkt het erop of het linkse plan van Baldewsingh behalve door het college ook gemakkelijk door de raad zal komen. Op 4 november, bij de begrotingsbehandeling, kunnen partijen nog proberen er verandering in te brengen.

Door: Mieke van Dixhoorn

 

Bovenstaand bericht is geplaatst op verzoek van Henk Baars, voorzitter van Delen Achter De Duinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *