Studie: armoede veroorzaakt fysische pijn

yoorsHet niet weten van waar je volgend salaris zal komen, kan pijn veroorzaken.

Dit volgens een recente studie gepubliceerd in Psychological Science.

Onderzoekers bekeken 6 studies die een sterk verband aantoonden tussen financiële onzekerheid en fysieke pijn.

Daarbij aansluitend hadden eerdere studies reeds aangetoond dat psychische pijn en fysieke pijn een soortgelijk patroon volgen in de hersenen.

Mensen die lijden aan angst en depressie, melden vaker een gevoel van fysische pijn, maar ook chronische gewrichtspijn, pijn in ledematen, rug en gastro-intestinale problemen , die uiteindelijk slechts symptomen zijn van een groter probleem.

Een aparte studie keek naar het effect dat werkloosheid had bij volwassenen in de tijd.

De resultaten waren niet goed.

De studie die 4 jaar duurde en gepubliceerd werd in het Journal of Applied Psychology vond dat werkloosheid de persoonlijkheden van mensen veranderde.

( Er werd een persoonlijkheidstest uitgevoerd bij het begin en op het einde van de studie)

De vriendelijkheid van de mensen verminderde, maar met een duidelijk verschil tussen de seksen over hoe snel en op welk tijdstip de persoonlijkheid begon te veranderen.

Volgens auteur Christopher J. Boyce bleek dat de psychologische gevolgen van werkloosheid,ruimer waren dan aanvankelijk gedacht.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek betogen de onderzoekers dat in armoede leven of in financiële instabiliteit, zorgt voor psychologische afbraak bij de betrokken mensen.

In de psychologie staat dit bekend onder de ‘ schaarste mentaliteit’ die gaat over de perceptie van wat de ‘haves’ en de ‘have-nots’ scheidt.

Wanneer iemand zich in een voortdurende situatie bevindt van zich zorgen moeten maken over het feit waar de volgende maaltijd vandaan zal komen, wordt de mentale bandbreedte van deze mensen aangetast.

Daardoor zullen deze mensen onverstandige beslissingen nemen.

Bron: Yoors, 28 juni 2016

Een gedachte over “Studie: armoede veroorzaakt fysische pijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *