Succesvolle pilot wanbetalers zorgpremie in Tilburg

Screenshot from 2016-03-26 09:05:07Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn na slechts een paar maanden 32 mensen van hun ‘wanbetalersstatus’ af.

Proef

De gemeente startte in oktober vorig jaar met een proef om bijstandsgerechtigden met een grote betalingsachterstand van de zorgpremie te helpen. Mensen met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar kunnen niet overstappen naar een andere verzekeraar voordat de schuld is voldaan of er een betalingsregeling is getroffen. Zeker als de betalingsachterstand zes maandpremies bedraagt, is het extra moeilijk. Zij zijn door de zorgverzekeraar bij het Zorginstituut Nederland aangemeld als wanbetaler en moeten als sanctie met behoud van de basisverzekering aan ZN een verhoogde premie betalen.

Aanvullend pakket

Tilburgers die een grote achterstand hebben, treffen met behulp van schuldhulpverlening een regeling. Zij konden zich vanaf 1 januari 2016 verzekeren via de collectieve zorgverzekering minima (CZM). Hiermee hebben ze een uitgebreid aanvullend pakket. Omdat het om een collectieve verzekering gaat, is er een korting op de premie. Bovendien betaalt de gemeente een deel. Met name de persoonlijke benadering en de individuele gesprekken zorgden dat de proef een succes is, aldus de gemeente.

Bron: BB: Binnenlands Bestuur, 9 mei 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *