‘Thuis heb ik geen verwarming’

nrcHoe pakt de nieuwe uitkeringswet in de praktijk uit? NRC gaat naar de sociale dienst. Vandaag: Almere, waar bijstandsgerechtigden die kosten delen, nu worden gekort. En ze redden het niet.

In gezondheidscentrum De Spil in Almere is het lekker warm. En dus doet de eerste cliënt op het ochtendspreekuur van het ‘schuldenteam’ haar jas uit. Een vrouw van 45 jaar, geboren in de Dominicaanse Republiek. Thuis houdt ze haar jas altijd aan. Al vanaf september vorig jaar is ze afgesloten van de stadsverwarming.

Van de vereniging Humanitas, die mensen helpt met hun administratie, heeft ze een map gekregen voor de papieren over haar inkomsten en uitgaven. Die heeft ze bij zich, maar niet de brief van tv- en internetaanbieder Ziggo over het incassobureau dat op haar was afgestuurd. „Sorry”, zegt de vrouw tegen sociaal raadsvrouw Adrienne Waverijn van het ‘Team Ondersteuning Schuldstabilisatie’ (TOSS). „Ik was zo gehaast. Mijn kleinzoon logeerde bij mij en hij wilde niet uit bed komen.”

De vrouw werkte als schoonmaakster totdat ze pijn kreeg aan haar polsen. Nu heeft ze bijstand en hoe het precies is gekomen, kan ze niet uitleggen: ze heeft een schuld van 10.000 euro. Tot 1 juli 2015 kreeg ze 738 euro per maand van de sociale dienst. Vanaf die tijd geldt de ‘kostendelersnorm’ uit de Participatiewet: wie met andere volwassenen in huis woont, krijgt een lagere uitkering. De vrouw krijgt nu 413 euro – haar zoon van 26 woont bij haar. Hij is laagbegaafd en werkt soms in een vleesverwerkingsbedrijf.

Adrienne Waverijn wil weten of haar zoon al bijstand heeft aangevraagd, zoals ze de vrouw eerder had aangeraden. Dan hebben ze samen wat meer geld. De vrouw zegt: „Hij is ermee bezig. Maar nu werkt hij weer, dus ja…”

Bron: NRC, 15 februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *