Utrecht start pilot voor hulp bij levensgebeurtenissen

gemeente utrecchtBegin april start Utrecht met een pilot voor de nieuwe aanpak bij levensgebeurtenissen, zoals echtscheiding en ontslag. Mensen die dit meemaken komen vaker in de financiële problemen. Door juist op deze momenten extra ondersteuning te bieden, wil de gemeente schulden en armoede voorkomen. Het college heeft vandaag ingestemd met de plannen voor de pilot die in april start.

De pilot duurt drie maanden en loopt tot en met juni 2016. Mensen die gaan scheiden of werkloos raken kunnen in deze periode een workshop volgen bij U-centraal. Hierin worden zij geholpen hun bestedingspatroon bijtijds aan te passen op de financiële veranderingen die het gevolg kunnen zijn van dit soort gebeurtenissen. Daarnaast is er een ‘grip budget’ beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. Dit is een eenmalig bedrag van € 400,- om de eerste noodzakelijke kosten op te vangen.

Armoede 030
De aanpak rond levensgebeurtenissen is onderdeel van de vernieuwde armoedeaanpak. Hierbij is het uitgangspunt dat mensen ondanks een laag inkomen mee kunnen doen in Utrecht. Daarbij zet de gemeente meer dan eerder het geval was, in op het voorkomen van armoede en schulden en het bieden van ondersteuning, zodat mensen zichzelf financieel kunnen blijven redden. Dit doet de gemeente samen met buurtteams, ervaringsdeskundigen, advocaten, de armoedecoalitie en U-centraal. Na evaluatie van de aanpak besluit de gemeente of deze aanpak een vervolg krijgt.

Bron: Gemeente Utrecht, 29 maart 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *