‘Vaker schulden door hoge kosten voor zorg en huur’

nibudMensen met een betalingsachterstand zeggen dat ze die vooral hebben opgelopen door hoge zorgkosten en hoge vaste lasten. Deze posten worden veel vaker als oorzaak genoemd dan drie jaar geleden, zegt het Nibud in het rapport Geldzaken in de praktijk 2015 (.pdf). 

Drie jaar geleden noemden mensen een slordige administratie en te hoge uitgaven als hoofdoorzaak voor de betalingsachterstanden. Het Nibud maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, want schulden door hogere vaste lasten zijn moeilijker op te lossen.

In 2012 noemde 10 procent met betalingsachterstanden hoge zorgkosten als oorzaak, nu is dat 22 procent. Ook het aantal mensen dat zegt door de hoge vaste lasten achterstanden te hebben, is bijna verdubbeld. Een derde belangrijke oorzaak van schulden is een daling van het inkomen.

Overheidsbeleid

Het Nibud noemt de ontwikkeling zorgwekkend. “Deze uitkomsten moeten een duidelijk signaal zijn naar de politiek. Hogere eigen bijdragen voor de zorg, een hoger eigen risico en hogere huren zijn het gevolg van het overheidsbeleid.”

Bron: NOS, 7 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *