Verwarde huurders baren corporaties veel kopzorgen

ad_logoCorporaties hebben te kampen met meer overlast door huurders met verward gedrag. In sommige kwetsbare buurten is de druk zo groot, dat de verhuurders het niet meer trekken. Die kritische noot kraakt belangenvereniging Aedes.

Psychiatrische patiënten, (ex-)verslaafden, mensen met een verstandelijke beperking of ouderen met dementie, door bezuinigingen op de gezondheidszorg moeten zij langer zelfstandig blijven wonen. Maar dit overheidsbeleid pakt volgens corporaties slecht uit. Drie kwart van hen signaleert een toename van overlast.

Dit beeld komt naar voren in een enquête die Aedes hield onder 174 corporaties, goed voor de helft van alle corporaties in Nederland. Het is de eerste keer dat de belangenvereniging deze problematiek heeft onderzocht.

Aedes schat dat er dit jaar zo’n 2000 ernstige incidenten in de huurwoningen en de directe omgeving hebben plaatsgevonden, waaronder geweld tegen buren of corporatiemedewerkers, brandstichting en flinke beschadigingen aan de woning. ,,Het zijn soms heel schrijnende situaties waar huurders in verkeren. Ze hebben last van psychoses of paniekaanvallen, ze vereenzamen en vervreemden. Soms leidt hun verward gedrag tot verwaarlozing van zichzelf of van de woning en de directe omgeving zoals de achtertuin,” vertelt woordvoerder Tonny Dijkhuizen van Aedes.

Meldpunt

De belangenclub van woningcorporaties wil zo snel mogelijk om tafel met het Rijk, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Federatie Opvang en GGZ Nederland, om te voorkomen dat de problemen verergeren.

Bron: AD.nl, 15 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *