Zorgen bij gemeenten om bureaucratie rond Participatiewet

nu.nl-logoDe door het kabinet opgelegde regeldruk richting gemeenten om kwetsbare mensen aan een baan te helpen, werkt averechts en kost miljoenen.

Dat zeggen 37 grote gemeenten, zo schrijft het AD dinsdag. Zij willen dan ook dat het kabinet hier een einde aan maakt.

“Ze gaan er op het ministerie vanuit dat met minder regels de moeilijkste gevallen geen werk krijgen”, stelt de Eindhovense wethouder Staf Depla. Volgens hem werkt het in de praktijk precies andersom. “Hoe meer regels, hoe meer geld in de bureaucratie gaat zitten en des te minder in nieuwe banen.”

Volgens Depla zou de bureaucratie landelijk tot 40 miljoen euro per jaar kunnen kosten. Woensdag wil hij de kwestie aan de orde stellen tijdens een gesprek tussen staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en de 35 regionale werkbedrijven.

Iedereen werken

Uitgangspunt van de onlangs ingevoerde Participatiewet is dat iedereen die kan werken ook gaat werken. Gemeenten moeten hen daarbij helpen via onder andere aangepaste werkplekken, coaching, loonkostensubsidie of het organiseren van beschut werk.

Door de wet moeten gemeenten voor iedereen met een beperking berekenen wat voor de betreffende functie de loonwaarde is. Daar komt bovendien nog een heel registratiecircus omheen, zo klagen de gemeenten.

Zorgwekkend signaal

CDA-Kamerlid Pieter Heerma spreekt van “een zorgwekkend signaal”. Volgens hem ligt het probleem vooral bij de aan de Participatiewet gerelateerde Quotumwet, die bedrijven en overheden verplicht om mensen met een beperking in dienst te nemen.

“Die wet zorgt voor veel extra bureaucratie en wantrouwen. (…)”

Bron: NU.nl, 13 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *